מחקרים

הקשר בין ערך האאוזינופילים לבין יתרונות הטיפול המשולש בחולי COPD

במחקר שבדק את הקשר בין ערך האאוזינופילים של חולי COPD ובין יעילות הטיפול המשולש עם BGF נמצא כי היתרון הטיפולי נשמר גם בערכי אאוזינופילים נמוכים מ-300 תאים/מילימטר מעוקב

אאוזינופילים (מקור: ויקיפדיה)
אאוזינופילים (מקור: ויקיפדיה)

ספירת האאוזינופילים בדם (EOS: Blood eosinophil) יכולה לסייע בהחלטות הטיפוליות במחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD). במחקר ה-ETHOS שנמשך 52 שבועות, נמצא כי בחולים עם COPD בינונית עד חמורה, הטיפול המשולש עם budesonide/ glycopyrronium/ formoterol fumarate dihydrateי(BGF), אשר ניתן בשתי מנות סטרואידים בשאיפה, הפחית את שיעורי ההתלקחויות המתונות/ חמורות, ושיפור את תפקודי הריאות, התסמינים ואת איכות חיים הקשורה למחלה (QoL) בהשוואה לטיפול כפול עם glycopyrronium/ formoterol fumarate dihydrateי(GFF) או budesonide/formoterol fumarate dihydrateי(BFF).

במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease', החוקרים ערכו אנליזה של תתי-קבוצות על בסיס מחקר ה-ETHOS, על מנת להעריך את יתרונות הטיפול על סמך ספירת ה-EOS בעת תחילת המחקר.

במסגרת המחקר נעשתה הקצאה אקראית, 1:1:1:1, של חולים (גילאים 40-80 שנים) עם היסטוריה של COPD לקבלת טיפול עם BGF במינון 320/14.4/10 מיקרוגרם, BGF במינון 160/14.4/10 מיקרוגרם, GFF במינון 14.4/10 מיקרוגרם, או BFF במינון 320/10 מיקרוגרם, אשר ניתן באמצעות משאף במינון מדוד. באנליזת הפוסט-הוק, החוקרים העריכו את תוצאי המחקר לפי ערכי ספירת ה-EOS בעת תחילת המחקר, ולצורך כך השתמשו בספי הערכים של ה-Global Initiative for Obstructive Lung Disease (<100, ≥100, ≥100-<300, ≥300 תאים/מילימטר מעוקב). כמו כן, החוקרים בדקו את הקשרים המתמשכים של השפעות הטיפול וספירת ה-EOS על ההתלקחויות, התסמינים, איכות החיים הקשורה למחלה, תפקודי הריאות והבטיחות.

מתוצאות המחקר עולה כי באוכלוסיית הכוונה לטיפול המותאמת (modified intention-to-treat population) (n=8509), ל-82.6% נמצאה ספירת EOS בערך של לכל הפחות 100 תאים/מילימטר מעוקב. לעומת GFF, הטיפול עם BGF 320 הפחית את שיעורי ההתלקחות הבינונית/חמורה בתתי-הקבוצות עם ערכים של ≥100, ≥100-<300 ו-≥300. הבדלי הטיפול גדלו עם ספירת ה-EOS. לעומת GFF, הטיפול עם BGF 320 שיפר את השימוש בתרופות הצלה (rescue medication) ואת התוצאים של תפקודי הריאות בכל תתי-הקבוצות, וכן את הציון הכולל של St George's Respiratory Questionnaire, ה-Transition Dyspnea Index focal score, וה-Exacerbations of Chronic Pulmonary Disease Tool total score בכולם, למעט בתת-הקבוצה של <100. היתרונות של הטיפול עם BGF 320 לעומת BFF היו עקביים למדי בין תתי-הקבוצות. כמו כן, נתוני הבטיחות היו ברי-השוואה בין תתי-הקבוצות.

החוקרים מסכמים כי יתרונות הטיפול עם BGF לעומת GFF נצפו על פני ערכים שונים של ספירת ה-EOS, ובמיוחד ב- ≥100 תאים/מילימטר מעוקב. בהשוואה ל-BFF, היתרונות היו בלתי תלויים ברובם ב-EOS. ממצאי החוקרים מאשרים כי יתרונות הטיפול המשולש המכיל ICS אינם מוגבלים לספירת EOS של 300 תאים/מילימטר מעוקב ומעלה, נתונים התומכים בהמלצות לשקול את מתן הטיפול המשולש בחולים עם היסטוריה של התלקחות, וספירת EOS בערך של 100 תאים/מילימטר מעוקב ומעלה.

מקור:

Bafadhel M, Rabe KF, Martinez FJ, Singh D, Darken P, Jenkins M, Aurivillius M, Patel M, Dorinsky P. Benefits of Budesonide/Glycopyrronium/Formoterol Fumarate Dihydrate on COPD Exacerbations, Lung Function, Symptoms, and Quality of Life Across Blood Eosinophil Ranges: A Post-Hoc Analysis of Data from ETHOS. Int J Chron Obstruct Pulmon Dis. 2022;17:3061-3073

נושאים קשורים:  מחקרים,  COPD,  התלקחות COPD,  אאוזינופילים,  סטרואידים בשאיפה,  תפקודי ריאות,  טיפול משולש
תגובות